From:                                         Vrienden van Berbice <info=vriendenvanberbice.nl@mail184.sea22.mcdlv.net> on behalf of Vrienden van Berbice <info@vriendenvanberbice.nl>

Sent:                                           vrijdag 8 september 2017 23:23

To:                                               vanerp@outlook.com

Subject:                                     Nieuwsbrief Berbice sept 2017

 

Vrienden van Berbice: nieuwsbrief sept 2017

View this email in your browser

Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt,

Nu de regen tegen de ruiten striemt, kunnen we tevreden terugkijken op de evenementen die in de vroege zomer hebben plaatsgevonden. Nu iedereen zo’n beetje terug is van vakantie, kunnen we bovendien fris van start met de najaarsactiviteit, waarover u in deze Nieuwsbrief kunt lezen.
 
Er is intussen een prachtig tuinornament aangekocht, perfect passend bij de sfeer en uitstraling van het park, en een zilvercassette, vroeger eigendom van de familie Begeer.
Er wordt hard gewerkt aan afronding van de plannen voor de restauratie van de Oranjerie die volgend jaar van start moet gaan. Als voorbereiding wordt dit najaar het Schuytenhuis gebouwd.
 

Met hartelijke groet,
de Vrienden van Berbice - september 2017

 

 

 

Boeren, burgers en buitenlui op Berbice

Op zaterdag 9 september is de buitenplaats vanwege Open Monumentendag 2017 van 10:00 – 16:00 uur geopend voor publiek. De vrijwilligers van Berbice staan dan als gebruikelijk gastvrij voor iedereen klaar om deze bijzondere en groene enclave te laten zien en te vertellen hoe men hier vroeger leefde en werkte. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar: Boeren, Burgers en Buitenlui. Met of zonder gids kunnen alle bezoekers u wandelend in het park ontdekken en genieten van de eigen baksels van Berbice in de oranjerie. Het hoofdhuis is niet toegankelijk.
 
Bij binnenkomst in het park ontvangt u een hand-out met informatie over Berbice zodat u zelfstandig door het park kunt wandelen. Als u naar verhalen wilt luisteren over het verleden en heden van deze bijzondere plaats, dan zijn er elk heel uur rondleidingen. De rondleidingen beginnen bij de oranjerie, waar koffie, thee, limonade en gebak te verkrijgen zijn. De Baksels van Berbice zijn inmiddels beroemd. Tevens is er een speciale kinderspeurtocht te volgen via rood-witte paddenstoelen en de bordjes. Ontdek wat de kabouter met zijn fietsje nu weer heeft beleefd.


 

 

 

Concert van Sytse Buwalda op 8 oktober

Op deze zondagmiddag bent u van harte uitgenodigd voor een speciaal concert van de beroemde countertenor (“altus”) Sytse Buwalda in de Oranjerie. Het zingen van liederen is één van zijn grootste passies, en wij hebben het geluk dat hij een selectie van zijn repertoire ten gehore zal brengen op Berbice.

Al meer dan dertig jaar is Buwalda wereldwijd een veelgevraagde solist, en had hij het genoegen op internationale podia te mogen werken met grootheden als Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki en Edo de Waart. Het zingen van liederen is een van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen oogst hij veel succes met zijn bijzondere recitals in binnen en buitenland. Sytse soleert op meer dan 100 CD’s en David heeft meer dan 30 CD’s opgenomen in de loop van een eigen indrukwekkende internationale carrière. In 2016 werd Sytse voor zijn baanbrekende, innovatieve en veelzijdige verdienste als countertenor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De Vrienden van Berbice zijn dan ook bijzonder opgetogen over het feit dat deze bijzondere zanger bereid is gevonden een concert te geven op Berbice, begeleid door David van Ooijen. Het programma bestaat uit Engelse liederen gebundeld onder de naam “Songs of Life and Death” van o.a. John Dowland (1563-1626) en Henry Purcell (1659-1695), en neemt de luisteraars mee op een verleidelijke muzikale reis vol van melancholie en (ondeugende) liefde.

Het aantal plaatsen is, door de beperkte ruimte van de Oranjerie, vanzelfsprekend niet groot, dus geef u snel op als u er ook graag bij wilt zijn. Vrienden van Berbice hebben voorrang. Het programma begint om 14:00 uur met thee en lekkers; na afloop is er een drankje. De toegangsprijs is voor dit alles is slechts € 17,50. Kaarten kunt u bestellen via info@vriendenvanberbice.nl waarna u bevestiging krijgt plus details over de betaling.
 

 

Aankoop 1: het Tuinornament van Willem Coenraad Brouwer
Onlangs hebben de Vrienden van Berbice het mogelijk gemaakt een monumentaal aardewerken plantenschaal op voetstuk uit 1915 van Willem Coenraad Brouwer (1877-1933) uit Leiderdorp aan te schaffen.
De schaal werd op een veiling in Rotterdam aangeboden. De schaal 74 cm in doorsnee is voorzien van een abstract floraal decor in reliëf met een tekst op de rand: 'Heb ik het zaad hier ingeleid Dan hoop ik dat het goed gedijt'.

 

De schaal staat op drie zuilen met daaronder een voetstuk en komt op het kleine grasveld achter het huis te staan waar nu al jaren een betonnen bak op sokkel met geraniums staat. Op Berbice stonden Brouwer tuinpotten achter het huis op het plein, mejuffrouw Begeer had daar altijd geraniums in staan gecombineerd met petunia's die sierlijk de hele pot overgroeide. 
Het nu aangeschafte tuinsieraad zal dan ook elke winter naar binnen moeten, omdat het aardewerk poreus is en niet tegen de vorst kan. Er komt nog een moment waar de Vrienden voor uitgenodigd worden om de schaal feestelijk te “onthullen”, maar dit kan heel goed volgend voorjaar worden na de geraniummarkt. 

 

Aankoop 2: de Zilvercassette van Carel Begeer 
Ook hebben de Vrienden flink bijgedragen aan de aankoop van een kist met het tafelzilver van het echtpaar Begeer- von Weiler.
Het zilveren bestek is gemaakt door de Koninklijke Utrechtse fabriek C.J. Begeer in 1920. Het geheel zit in fraaie houten cassette met twee lades achter twee deurtjes van het zelfde Lassi hout gemaakt als het ameublement dat Carel Begeer ontworpen heeft voor zijn huwelijk. 
De kist met zilver komt uit het bezit van de familie Begeer en heeft jaren tentoongesteld gestaan in het Zilvermuseum te Schoonhoven. Een aantal jaar geleden hebben de erven Begeer besloten het zilver te verkopen op een veiling te Den Haag en daar hadden wij het geluk dat een goede vriend van de Stichting de kist kocht om deze veilig te stellen. Nu hadden de Stichting en de Vrienden voldoende middelen om de cassette weer terug te kopen en de tafel van het ameublement van Carel Begeer kan weer gedekt worden met het bestek dat er bij hoorde!
Het zilverwerk is zwaar uitgevoerd: een groot couvert weegt 167 gram, een klein couvert 105 gram en de soepopscheplepel zelfs 409 gram.
Het is een model naar Egyptische stijl, de stelen uitlopend in breedte Het bestek bestaat uit twaalf couverts, twaalf dessertcouverts, twee groentelepels, twee sauslepels en de grote soeplepel.


 

 

 

 

Geslaagde Rozentea op 24 juni

Op deze zaterdag in juni vond voor de zesde keer de Rozentea op Berbice plaats voor ‘(aspirant) adoptie-ouders’ van de rozen op Berbice. Iedereen die één of meer rozen heeft geadopteerd of wilde adopteren was welkom om in het rosarium te genieten van de bijzondere sfeer en vanzelfsprekend ook om nieuwe rozen te adopteren (slechts € 5 per rozenstruik) waarmee de rozentuin in stand kan worden gehouden en nieuwe rozen kunnen worden aangeschaft. Er zijn dit jaar 50 nieuwe rozen geadopteerd, en we mochten ca. 140 gasten verwelkomen. Vele gasten bleven lang, en wandelden na een eerste gang naar het buffet, genoeglijk tussen de perken vol bloeiende rozen door. Vaak volgde een tweede strategische gang naar de oranjerie. Rozen en taart: een onweerstaanbare combinatie! 
De Dame de Coeur, de Eliza, de Just Joey, de Lady-Like: alle rozen geurden en stonden er trots bij op deze middag. De vele bezoeksters van alle leeftijden droegen zomerse jurken en -ondanks de onstuimige wind- sierlijke hoeden, passend bij de sfeer van een Engelse teaparty. Een groep vriendinnen was gekleed in rode en paarse jurken met prachtige hoeden en vormde zo een plaatje op zich. Eén van de jongste bezoekers was een kleine jongen met een houten loopeendje, gekleed in een matrozenpakje met grote kraag en een baret. Zo leek de tijd even stil te hebben gestaan. De middag werd muzikaal omlijst door het inmiddels bekende barokensemble Berbice dat onder de wilg 16e, 17e en 18e-eeuwse muziek ten gehore bracht.Prachtige Midzomerconcerten op 9 juli
Op deze zomerse zondag speelde het Quatriola Ensemble op het zonnige gazon van Berbice muziek van onder meer Albeniz, Gounod, Bozza, Bach en Beethoven.

 

Vergezeld door kwinkelerende vogels en voorbij fladderende vlinders, zorgde dit Spaans-Italiaanse kwartet voor de perfecte zomerse sfeer. De eeuwenoude, hoge bomen gaven de broodnodige schaduw en creëerden een bijna on-Nederlandse sfeer.
Het nog jonge Quatriola Ensemble introduceerde op charmante en toegankelijke wijze zelf de stukken die zij speelden, waarna zij op een frisse manier (soms met inzet van ellebogen en andere ledematen om de opwaaiende bladmuziek bij elkaar te houden) het programma ten gehore brachten.


Tot de hoogtepunten van het concert behoorde ongetwijfeld de Rialto Ripples Rag van George Gershwin, een jazzy stuk dat uitmuntend bij de aanpak van het Quatriola Ensemble bleek te passen.
Het publiek genoot zichtbaar van de muziek en de sfeer op het gazon. De smakelijke sapjes, wijn en hartige versnaperingen die in de pauze en na afloop vanuit een klassieke Citroën HY werden geserveerd, verhoogden de sfeer en verzorgden de inwendige mens op een manier die goed aansloot bij het concert. 


(de linkerfoto is genomen vanuit het huis)

 

Bouwplannen

Zo tegen het einde van dit jaar zal er weer gebouwd worden op Berbice. Het eerste gebouw is een lang gekoesterde wens om op de plek van het voormalige Schuytenhuis in de hoek van de rozentuin een plek voor de vrijwilligers en al het tuingereedschap te creëren, natuurlijk met koffiehoek! Deze schuur zal ongeveer 11 x 4 meter groot zijn. De oude kruispannen van het Bondsgebouw uit Voorschoten liggen al maanden klaar om dit gebouw te sieren. Bij de aannemer staan we in de planning, de eerste schop gaat binnenkort de grond in. 
Ook wordt er schuin achter de portierswoning een nieuw houthok gebouwd om de vele kubieke meters hout die nog gaan komen te drogen. Van hieruit zal ook de verkoop plaatsvinden van dit hout op elke eerste zaterdag van de maand voor slechts € 50 per kuub!

 

Berbice steunen?

De Vrienden van Berbice zijn begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten en het werven van Vrienden, die Berbice een warm hart toedragen en willen helpen om de buitenplaats weer in oude luister te herstellen. Alle eventuele opbrengsten van de culturele activiteiten komen ten goede aan Berbice.

Mocht het u aanspreken: u bent al "Vriend van Berbice" voor € 50 per jaar. Berbice heeft de culturele ANBI status, dus giften zijn binnen zekere grenzen aftrekbaar van de belasting. Alle giften zijn welkom op: bankrekening NL46 INGB 0008 6756 48 ten name van Vrienden van Berbice.

 

 

 

Copyright © Vrienden van Berbice 2016, Alle rechten voorbehouden.

Ons mail adres is
info@vriendenvanberbice.nl

wilt u de wijze waarop u mails ontvangt aanpassen?
U kunt uw voorkeuren aanpassen of uw adres laten verwijderen
 


This email was sent to vanerp@outlook.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrienden van Berbice · Leidseweg 221 · Voorschoten, 2253 AE · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp