From:                                         Vrienden van Berbice <info=vriendenvanberbice.nl@mail3.atl31.mcdlv.net> on behalf of Vrienden van Berbice <info@vriendenvanberbice.nl>

Sent:                                           zondag 25 februari 2018 21:40

To:                                               vanerp@outlook.com

Subject:                                     nieuwsbrief feb 2018

 

Vrienden van Berbice: nieuwsbrief feb 2018

View this email in your browser

Beste belangstellende voor wat zich op Berbice afspeelt,

We dachten dat de kwakkelwinter voorbij was, maar de komende week wordt nog flink koud. We zullen vermoedelijk een wak in de vijver moeten slaan voor de ijsvogel die zich regelmatig laat zien.  Na de sneeuwklokjes vertonen ook veel krokussen zich al om het gebruikelijke paarse voorjaarstapijt te vormen. Alle rozenbedden zijn gisteren met een laag compost bedekt. Hopelijk loopt het goed af met de vorst!  
Hoog tijd om u te laten weten hoe Berbice er bij ligt en wat de plannen voor dit jaar zijn. De culturele activiteiten zullen wat beperkt zijn, omdat de Oranjerie vanwege de restauratie niet te gebruiken is. We kijken in deze brief wel met plezier terug op de laatste activiteiten van 2017.


Met hartelijke groet,
de Vrienden van Berbice - februari 2018Het nieuwe jaar in met nieuwe bomen
Naast alle normale werkzaamheden die het jaar rond al worden gedaan, gebeurde er in de afgelopen periode iets heel bijzonders: er zijn ruim dertig nieuwe bomen aangekocht en voor een deel geplant! Deze aanplant is mogelijk geworden dankzij een subsidie van het Popp-Snijders Bomen Fonds, een onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds speciaal voor het onderhoud en de instandhouding van monumentale of beeldbepalende bomen.
In ons geval gaat het om 17 verschillende soorten bomen die er samen voor zorgen dat de diversiteit van het bomenbestand van Berbice flink toeneemt. En historisch heel belangrijk: alle nu geplante soorten komen al voor op de lijst van de kwekerij van de familie Zocher, waarvan J.D. Zocher sr. buitenplaats Berbice in 1803 heeft omgevormd in landschapstijl.

 

 

De bomen die nu worden geplant zijn geleverd door een kwekerij bij Zwolle, net als Berbice op zandgrond. Enkele van de nieuw aangeplante soorten zijn de Tulpenboom, de Tamme Kastanje, Amberboom, Moseik, Zwarte noot, de Grove en de Weymouth den.

 

 

Onze overbuurman de heer Berg heeft ons met zijn shovel (foto links) bijgestaan bij het uitladen en verplaatsen van de grootste exemplaren. Twee bomen zijn vanaf de Leidseweg te zien: een rode beuk (foto rechts) naast de portierswoning en een tulpenboom links in de voortuin. 
Maar…. Er zijn ook veel bomen verdwenen! Omwonenden hebben het kunnen merken want eind januari zijn een week lang professionals met een hoogwerker aan het zagen geweest. Een van de wandelpaden is nog geblokkeerd door de omgezaagde stam van een grote eik. Uiteraard was vergunning gevraagd en verleend. Een aantal bomen was dood, sommige vormden een gevaar voor de omgeving en andere stonden te dicht bij elkaar. Het gaf tranen, maar we vonden troost in de gedachte dat er plaats kwam voor nieuw leven.Leven en liefde op 8 oktober 2017
Over tranen en leven gesproken: in de Oranjerie vond op die zachte zondagmiddag een bijzonder concert plaats van twee beroemde musici: countertenor (‘altus’) Sytse Buwalda en luitist David van Ooijen. Mede dankzij de inspanningen van Franny Stolk konden zij een klein publiek meenemen op een muzikale reis langs de grote emoties in het leven.

 

 

De Oranjerie was van een praktische onderhoudsruimte omgevormd tot een bloemrijke en warme oase waar het publiek met thee, likeur en gebak werd ontvangen. Al meteen aan het begin werd het publiek gewaarschuwd dat het die middag weliswaar zou gaan over de liefde maar ook over het einde van de liefde: “Houdt u zakdoekjes bij de hand, het kan heftig worden”, kondigde Sytse Buwalda aan.
Het publiek genoot zichtbaar van de liederen en kon de bezongen emoties dankzij de verhalen nog beter meebeleven.
Meer te lezen op www.vriendenvanberbice.nl

 

 

Ontvangst van Vrienden op 10 december 2017

 

 

Op deze zeer winterse dag vond in het Huis van Berbice een ontvangst plaats van de Vrienden van Berbice. Een sneeuwstorm zorgde ervoor dat de buitenplaats al snel in een winterse deken van dikke sneeuw werd gehuld. Op de randen van de kozijnen buiten werd de sneeuw hoog opgeblazen, en het park verloor haar contouren in al die wit- en grijstinten. Een aantal bezoekers moest het daardoor helaas af laten weten, maar voor degenen die er wèl waren, was het een sprookjesachtig gebeuren.
 
De tafel in de hal was gedekt met mooi servies, thee en lekkernijen, en overal waren de kaarsen aangestoken. De rondleiding ging door de feestelijk ingerichte kamers en men hoorde verhalen over het interieur. Remko Posthuma, voorzitter van de Stichting, liet trots de Brouwer schaal zien en het bestek uit de cassette van Carel Begeer, gemeld in de vorige brief. De aankoop was mede mogelijk gemaakt door de Vrienden. Dat geldt ook voor de restauratie van het schilderij van Jan Poelaert dat op deze dag onthuld en uitgebreid toegelicht werd.
 
Omdat een aantal Vrienden niet aanwezig kon zijn, zal in overleg een “herkansing” worden geboden. Zonder sneeuw, dat wel, maar met dezelfde warme gastvrijheid.


Het Schuytehuis
De vrijwilligers van Berbice zijn gehecht geraakt aan de koffiepauzes in de tuinmanswoning in de oranjerie, waar maximaal 22 vrijwilligers, in drie rijen dik, rondom de houtkachel kunnen zitten. Zelfs zonder kachel wordt het dan al aardig warm! Acht jaar geleden waren we op een gemiddelde tuinzaterdag met 10 vrijwilligers aan het werk, maar inmiddels komen er op zo'n dag vaak rond de 40 (!) mensen helpen. Een ruimere plek is dus hard nodig.

 

 

 

Vandaar dat er nu, in een hoek van de rozentuin waar ooit een botenhuis gestaan heeft, een nieuw houten gebouw verrijst. In dit “Schuytehuis”, dat wordt gebouwd door de aannemer Burgy, hopen we in de toekomst iedereen een warm plekje te kunnen bieden. Verder is het natuurlijk opslag voor gereedschap en andere dingen die nodig zijn om de buitenplaats te onderhouden.
 
Lange tijd wapperde een lelijk blauw zeil over het dak, maar gaandeweg komt het gebouw meer in harmonie met de omgeving  door de 19e-eeuwse kruispannen afkomstig van het vroegere Bondsgebouw. Aan de lange wand langs de rozentuin komt leifruit. Deze wand ligt precies in het verlengde van de stenen fruitmuur en wordt met brede houten delen afgetimmerd, waarop tussen de ramen spalierhekken komen te hangen om het leifruit te leiden.
 

Oranjerie
Wanneer het nieuwe onderkomen van de vrijwilligers vorm heeft gekregen, zal worden begonnen aan de hoognodige restauratie van de Oranjerie. De hoofdruimte wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke toestand en functie (opslag van planten in de winter). Hiermee is onze Oranjerie zover wij weten de enige historische Oranjerie die zijn oorspronkelijke functie heeft behouden! We hopen in de toekomst een plantencollectie op te bouwen zoals er vroeger ook gestaan heeft. Het woongedeelte ernaast wordt ook gerestaureerd, met bedstedewand en al."Op zoek naar Zocher" in reprise op 8 april

 

 

Vorig jaar hebben de Vrienden van Berbice de 200ste sterfdag van Johann David Zocher sr., de pater familias van deze dynastie van belangwekkende tuinarchitecten, op Berbice herdacht met een prachtige fietstocht langs een drietal buitenplaatsen in de buurt waarvan het park ontworpen is door de familie Zocher: Duivenvoorde in Voorschoten, De Pauw in Wassenaar en ons eigen Berbice in Voorschoten.
Voor wie er vorig jaar niet bij kon zijn wordt de tocht dit jaar op zondag 8 april herhaald. Kortom: niet te missen voor iedereen die nu ook wel eens wil weten hoe de ontwerpen van de Zochers de parken een uitstraling hebben gegeven van prachtige, door de natuur gevormde landschappen.
 
Het programma start om 13 uur in een van de drie parken en eindigt rond half vijf. Bij Berbice wordt u bovendien onthaald op thee en taart. Dit alles voor de prijs van € 9,50. Opgave kan alleen door uiterlijk 1 april een mail te sturen naar info@vriendenvanberbice.nl waarna u bericht krijgt over de startlocatie en de betaling.
 

 

Berbice steunen?

De Vrienden van Berbice zijn begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten en het werven van Vrienden, die Berbice een warm hart toedragen en willen helpen om de buitenplaats weer in oude luister te herstellen. Alle eventuele opbrengsten van de culturele activiteiten komen ten goede aan Berbice.

Mocht het u aanspreken: u bent al "Vriend van Berbice" voor € 50 per jaar. Berbice heeft de culturele ANBI status, dus giften zijn binnen zekere grenzen aftrekbaar van de belasting. Alle giften zijn welkom op: bankrekening NL46 INGB 0008 6756 48 ten name van Vrienden van Berbice.

 

 

 

Copyright © Vrienden van Berbice 2016, Alle rechten voorbehouden.

Ons mail adres is
info@vriendenvanberbice.nl

wilt u de wijze waarop u mails ontvangt aanpassen?
U kunt uw voorkeuren aanpassen of uw adres laten verwijderen
 


This email was sent to vanerp@outlook.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrienden van Berbice · Leidseweg 221 · Voorschoten, 2253 AE · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp