Over ons

In november 2015 is het genootschap “Vrienden van Berbice” opgericht en eind december 2015 is de eerste Nieuwsbrief uitgebracht. Deze is gestuurd naar alle personen die op de Open Monumenten Dagen hun mailadres hadden achtergelaten. Daarnaast naar alle vrijwilligers, de rozenadoptieouders en natuurlijk naar de Vrienden! Inmiddels gaat de brief naar meer dan 450 adressen.

De “Vrienden van Berbice” willen de buitenplaats tot bloei brengen, samen met het bestuur van de Stichting dat erg druk is met de restauratie van huis, oranjerie en park.

De Vrienden dragen ook financieel bij om zaken te verwerven die op Berbice thuishoren zoals meubels, zilveren voorwerpen en boeken. Maar op het “verlanglijstje” prijkten ook bankjes voor in het park , die er intussen staan!

Daarnaast zijn de Vrienden begonnen met het organiseren van kleinschalige culturele evenementen, zoals in vervlogen tijden. In het voorjaar van 2016 en 2017 waren er drukbezochte lezingen over Carel Begeer en zijn betekenis voor de zilverkunst en -nijverheid. Midzomer 2016 en 2017  waren er twee zeer geslaagde concerten op het grote grasveld in het zonnetje en in het najaar 2016 was er een geweldige toneelvoorstelling in de Oranjerie. In oktober 2017 was in de Oranjerie een bijzonder concert. In 2018 was er een fietstocht langs diverse Zocherparken, een lezing over Pieter de la Court en een middag voor kinderen met een verhalenvertelster. Begin 2019 kwam de verhalenvertelster weer, ditmaal in de avond voor volwassenen.

Het was lastig in 2019 deze successen te herhalen omdat de Oranjerie vanwege een ingrijpende restauratie langdurig niet gebruikt kon worden. De Oranjerie is de ene keer de eigenlijke locatie van een activiteit, de andere keer bedoeld als schuilplaats  bij regen.

In 2020 zijn tussen de coronagolven door een lezing plus rondleiding over Zocher  georganiseerd, een jazzconcert in augustus dat vanwege het slechte weer niet door kon gaan en een recital in september van countertenor Sytse Buwalda dat in het zonnetje in de rozentuin plaatsvond.

In 2022 en 2023 waren er jazzconcerten in de openlucht rond de langste dag, een succes dat we dit jaar hopen te herhalen. Ook wordt elk jaar eind juni een Rozentea georganiseerd, uiteraard in de rozentuin waar de liefhebbers worden getrakteerd op zelfgebakken taart.

Interesse om Vriend te worden? Als u een mail stuurt naar info@vriendenvanberbice.nl dan krijgt u informatie over de verwachte bijdrage en wat de Vrienden mogen verwachten. Voorrang bij de kaartverkoop hoort daar zeker bij!

Het bestuur van de “Vrienden van Berbice” bestaat uit Wilbert van Erp (voorzitter en tijdelijk penningmeester), Guerite Flury (PR en tijdelijk secretaris) en Mirjam Ros.
Ons postadres is dat van Berbice: Leidseweg 221, 2253 AE Voorschoten.