Op zoek naar Zocher op zondag 8 april 2018

Een zonnige fietstocht door Wassenaar en Voorschoten

Na een succesvolle fietstocht in Zocher-herdenkingsjaar 2017, bleek er ook dit jaar weer genoeg belangstelling voor een fietstocht langs enkele buitenplaatsen waar de Zocherfamilie tussen eind 18de en eind 19de eeuw een duidelijk stempel heeft gedrukt op de tuincultuur. Tijdens het eerste echt warme weekend van dit voorjaar vertrok een enthousiaste groep fietsers vanaf Berbice om, onder begeleiding van Zocherspecialist Hennes Claassen, een drietal juweeltjes te bezoeken en te bewonderen.

Als eerste voerde de route langs Duivenvoorde, waar niet alleen mooie waterpartijen en interessante doorzichten te zien waren, maar ook prachtige bomenpartijen en een indrukwekkende taxus. Via een prachtige fietsroute bereikte het gezelschap vervolgens De Paauw in Wassenaar. Ook daar liepen de paden in prachtig Zocheriaanse bogen door het park en langs de schijnbaar oneindige vijver. Hennes wees de deelnemers nog even op twee innig met elkaar verstrengelde bomen die al jaren, direct aan de oever, strijden om te overleven. De indrukken van de deelnemers over welke boom de strijd zal winnen waren verdeeld. Ook werd nog even een omweg gefietst om enkele gebouwen te zien die eveneens door Zocher zijn ontworpen.

Eindpunt van de fietstocht was vanzelfsprekend Berbice, waar de deelnemers op het gazon in de rozentuin voor de oranjerie werden verwelkomd met koffie, thee en taart, alvorens de Zocher-elementen van het park te gaan verkennen. Ook voor de fruitmuren en de aanleg van de moestuin bleek veel belangstelling onder de aanwezigen.

Al met al een ontspannen en warme voorjaarsmiddag, waarbij alle bezochte parken zeker uitnodigend genoeg bleken om nog eens terug te keren. En wellicht doen we dat nog wel eens in de komende jaren.