9 februari Verhalenavond UITVERKOCHT

Voor wie in de winterse kou en nattigheid wil genieten van historische en hedendaagse verhalen over de geschiedenis van de Buitenplaats, hebben we op donderdag 9 februari een warme avond met knappend haardvuur en twee mooie verhalen in petto.

Verhalen van Hollands Buiten

Verspreid over het eeuwenoude binnenduinlandschap langs de Hollandse kustlijn liggen tientallen landgoederen en buitenplaatsen, samen bekend onder de naam Hollands Buiten. Over deze landgoederen zijn bijzondere verhalen te vertellen: verhalen van vroeger én van nu. Stichting Monument & Verhaal verzamelt en maakt verhalen voor een aantal van deze buitenplaatsen om ze op locatie te vertellen. Buitenplaats Berbice is er daar één van. Op 14 december worden twee heel verschillende verhalen verteld over de geschiedenis van de Buitenplaats.

Van Pieter de la Court tot mejuffrouw Begeer

Pieter de la Court van der Voort bezat Berbice in de 17e eeuw. Hij voerde in de tuin experimenten uit waar de resultaten nu nog steeds zichtbaar van zijn. Verhalenverteller Janneke Tanja vertelt hierover in een speels verhaal met de titel: ‘De logica van slingermuren’.

Twee eeuwen later voerde mejuffrouw Begeer een decennialange strijd om te voorkomen dat de buitenplaats onder een snelweg zou verdwijnen. Remko Posthuma, voorzitter van de Stichting tot behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen, die Berbice beheert, heeft dit proces van dichtbij meegemaakt en vertelt in een vraaggesprek over zijn ervaringen met deze bijzondere vrouw.

Locatie: Buitenplaats Berbice, Leidseweg 221 in Voorschoten (geen parkeerplek).
Aanvang: om 20 uur. Het Schuytenhuis is open vanaf 19u30 voor koffie of thee.
Kaarten: kosten € 7,50 pp, Vrienden hebben voorrang en betalen slechts € 5. Bestellen via info@vriendenvanberbice.nl.  Toegang alleen na bevestiging en betaling. HELAAS UITVERKOCHT