Verslag Zocher fietstocht op 21 mei 2017

Op de zonnige zondagmiddag van 21 mei heeft een groep belangstellenden onder leiding van Hennes Claassen een prachtige fietstocht gemaakt langs drie authentieke buitenplaatsen: Duivenvoorde in Voorschoten, De Pauw in Wassenaar en ons eigen Berbice in Voorschoten.

De drie buitenplaatsen hebben alle drie gemeen dat ze zijn ontworpen door een lid van de Zocherfamilie. Op 15 mei was het 200 jaar geleden dat Zocher senior is overleden. Recent is ook het tuinenonderzoek naar de Zocher’s afgerond dat is uitgevoerd door diverse experts. Meer daarover kunt u lezen op www.zocherparken.nl.

Gids Hennes vertelde op elke locatie welke landschappelijke elementen er ontdekt konden worden. Zoals de lange lanen en gebogen paden, de strakke lijnen langs de vijvers, de schijnbaar oneindige beken, de solitaire bomen en het typische Zocher koetshuis op De Paauw met de ronde ramen en flauwe daklijn.

In de rozentuin voor de oranjerie op Berbice werd in het zonnetje afgesloten met koffie, thee en zelfgebakken taart. De bezoekers waren heel enthousiast en we sluiten daarom niet uit dat  we deze fietstocht vaker zullen organiseren. Goed nieuws ook voor degenen die mee hadden gewild maar die we moesten teleurstellen.